reede, 15. mai 2009

Ninh Binh

Paari päeva jooksul on juhtunud palju ja üritan paari postituse jooksul veidi ka miskit siia kirja panna. Da Latis sai võetud mootorrattatrip ning peale seda kohe 16-tundi bussisõitu Hoi An-i, kust omakorda rolleritaksoga Danangi, taas bussile ja 14 tundi hiljem peatas buss vihmases Ninh Binhis.

Mõned pildikesed vietnamlastest. Kahjuks parimad kaadrid jäävad tegemata, kuna buss sõidab liiga kiiresti või fotokas kuskil kotis.











Ninh Binh on pealinnast Hanoist kõigest 93 km kaugusel. 14-tunnine bussisõit sleeping busis oli täita okei võrreldes eelmise öö väga väga ebamugava sõiduga, kui pidi 16 tundi kitsal istmel kuidagi olema.

Sleeping bus



Tavaline kohalikke sõidutav buss



Viies päev Vietnamis ning jah, palju juba nähtud-tehtud. Programm on olnud tihe ning ega siin kaua blogitada ei saagi, sest väike rolleritripp ootamas.

Kohalikega nii lühikese aja jooksul mitte turismindusega seonduvat kontakti saavutada on väga raske. Põhiliseks probleemiks keelebarjäär - inglise keelt räägitakse väga vähe ja halvasti. Kuigi turiste liigub ringi palju, ei ole mitte mingisugust turismibrožüürimajandust. Siiamaani olen näinud ainult ühte voldikukest Ho Chi Minhi linna kohta, mida lennujaamast niisama võtta võis. Päkkpäkkerite piibliks siin riigis on Lonely Planet ja on näha, et usinalt seda kasutatakse. Minu püha raamat on elektroonilisel kujul arvutis ning veidi ebamugav kogu aeg märkmeid teha aga Austraalias raamatut paberkujul osta ei raatsinud :D Vietnam on piraatluse kuningriik. Lonely Planet väidab, et 90 protsenti kogu riigist kasutatavast arvutitarkvarast pole legaalne. Lonely Planeti endi koopiaidki saab siit jube odavalt. Mina soetasin endale terve Austraalia LP ning ka Tai LP, makstes 4 korda vähem, kui Austraalias oleks pidanud maksma.

Hoolimata olematust voldikubisnisest on reisida Vietnamis lihtne. Usun, et pea iga vietnamlane tänaval, kui ta ainult inglise keelt räägiks, oleks võimeline organiseerima turistile bussi-, rongipileti või ekskursiooni kuhuiganes. Muidugimõista sealjuures korralikku vahendustasu võttes. Busse on siin kahte sorti: korralikud konditsioneeriga ning sleeping istmevariantidega tourist bus-id ja siis teised, need ehtsad vietnami bussid, mis topitakse inimesi ja tavaari pilgeni täis ning kus inimesed suitsetavad, lärmavad ja kui mägiteed, siis ka oksendavad. Turistid saavad pileteid osta igast kohvikust, hotellist,tänava reisibüroost ja enamasti müüvad nemad pileteid turistibussidesse. Da Lati hotellist sai soetatud pilet, mis pidi olema ka suurte mugavate istmetega aga bussijaamas selgus, et hoopis kohalike bussiloks, mille pilet kindlasti poole odavam oleks olnud. Õnneks polnud buss ülekoormatud ja mina ülbelt laiutasin kahe istme peal. Välismaalasi nööritakse igal võimalikul sammul võimalikult maksimaalselt ja kuigi veits on siin-seal ringi rännatud, siis ikka ja jälle tuleb nentida, et kuramus - vist sain tünga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar