esmaspäev, 25. mai 2009

Krabi



Kui Koh Tao koos Koh Samui ning Koh Phanganiga jäävad Lõuna-Tai rannikust itta, siis Krabi linnakene on hea lähtepunkt avastamaks lääneranniku saari. Juba kaarti silmitsedes on selge, et saartest siin puudus ei tule. Nagu ütleb Lonely Planet: hop till you drop. Avastamist oleks siin raha-ajakülluse korral ma arvan, et isegi kuudeks. Võibolla polegi rahalised ressurssid nii olulised, sest paigapeal pikemalt elades ei kulu Tais üldse palju raha. Ma täpselt ei tea, kas eestlastele ka 30-päeva viisat jagatakse, kuna minu passis on 15-päevane lennujaamast hangitud viisatempel. Igatahes mitmete riikide kodanikele, sealhulgas ka Suurbritannia, on Tai Kuningriik kuu aega viisavaba. Kõikvõimalike ekskursioonide kõrvalt pakuvad siinsed turismibürood ka visa trip-e. See tähendab seda, et korraldatakse regulaarseid bussireise naaberriikidesse Myanmari ja Malaisiasse, et pärast paaritunnist riigikülastust tagasi Taisse naasta, kus taas kuu aega legaalset chillimisaega. Lõpmatuseni seda kindlasti teha ei saa aga arvan, et piisavalt palju :D

Krabi linn pole suur, elab siin umbes 30 000 inimest. Randa Krabis pole, selleks tuleb sõita rolleri, tuk-tuki või paadiga paarkümmend kilomeetrit. Siiani olen kõige rohkem vaimustuses siinsetest jookidest. Aasia toidu fännina on kohalikku tai toitu söödud küll ja enamgi veel. Ei ole veel nuudlitest ja riisist küll saanud, kuigi reisil ju pea 3 nädalat oldud. Aga need shake-d, mida siin tänaval tehakse...oehh. Lemmikuks on mul mango shake – ülimagus, mahlane mango purustatakse sheikeris koos jääga ning lisaks pannakse veel lusikatäis üht ja lusikatäis teist lisandit. Lihtsalt superhää ja maksab umbes 6-7 EEKu : )
Krabi toiduturult on võimalik 10 krooni eest saada maitsvaid nuudli- ja riisiroogi. Süüa saab odavalt ja tõesti, suutäites pole veel pidanud pettuma.
Ja veel - olete te kusagil mujal n2inud nii lahedaid valgusfoore?






Esimesel Krabisse kohalejõudmise päeval sai kohe roller renditud ning esimeks sihtpunktiks Khao Phanom Bencha rahvuspark. Tegemist küllaltki väikese rahvuspargiga, kus mõned kosed ning paar mägirada džunglisse. 800 m võib tunduda lühike maa, kuid mäkke ronides ega ikka ole. Nii pikk rada oligi viewpointini, kust väga palju midagi näha polnud. Kosed olid aga ilusad.







Ja elevantse kohtab Krabi ümbruses ka päris palju : )



Ei saa ju Taist lahkuda külastamata mõnda wat-i ehk templit. Krabi ümbruse muljetavaldavaim tempel on Wat Tham Seua ( Tiger Cave Temple).

Kogu kompleks on küllaltki suur. Põhihoone asub maa peal, kuid üks osa templist 600-meetri kõrguse kalju tipus, kuhu viib täpselt 1237 trepiastet. Meeletu kuumuse ning lagipähe paistva päikesega treppe võtta ei ole teps mitte lihtne. Higistatud sai oi kui palju aga mis teha, kui uudishimu ülemist osa näha ikkagi nii suur : )






Ülevalt avanes võimas vaade ümbrusesse ning suur Buddha ja kella kuju piisavalt erilised veendumaks, et kõva trepitrenn end täiega ära tasus.





Krabist paariküne kilomeetri kaugusel asuvas Ao Nangi randades näeb palju selliseid märke, mis ei lase unustada 2004.aasta katastroofi, kui tsunami tagajärjel hukkus piirkonnas rohkem kui 8000 inimest. Rannaäärsed külad hävisid pea täielikult ning meeletu rahaline kahju nii purustatud majade, kui mittekülastavate turistide näol.




Nüüdseks on vähemalt Krabi piirkond täielikult taastunud. Juba 2005.aastal loodi ka täielik tsunamiseiresüsteem keskusega Bangkokis. Ollakse võimelised tsunami teket avastama vähemalt pool tundi enne selle jõudmist rannikupiirkondadesse ning antud märgid ongi vajalikud evakueerumiseks. Lisaks teatatakse ohust terves riigis televisioonis, raadios ning ohupiirkondades kasutatakse ruuporeid, kus ohusõnumit lastakse ka võõrkeeltes. Loodetavasti on nendest ulatuslikest abin6udest tulevikus kasu.





Ma pole ikka veel oma ahvivaimustusest yle saanud ja kuna templi ymbruses neid palju ringi siblis, sai palju pilte tehtud. Yks teile ka.

2 kommentaari:

  1. Võrratud pildi, täielik paradiis! Ja muidugi sinu tekst kogu tripi kohta on väga nauditav lugemine...

    VastaKustuta
  2. Lagle - ma teen selle tripi järele. Võrratu elu ja põnevus seal kaugl. Lugedes ja vaadates pilte ei saa ma lasta sellist kogemust endast mööda.
    Perit

    VastaKustuta