laupäev, 16. aprill 2011

liiklusest ja pidutsemisest

Ka Uus-Meremaal on liiklus vasakpoolne, mis tähendab meie jaoks seda, et autod sõidavad lihtsalt valel pool teed ning autojuhina autoust avades on oht kõrvalistmele sattuda, kuna rool asub vasakul pool.

Miskipärast on ka üks oluline liiklusseadus vastupidine muu maailma reeglitega. Seletan seda reeglit parempoolses liikluses, ehk on nii lihtsam. Nimelt, sooritades reguleerimata ristmikul parempööret, pead kõigepealt veenduma, et annad teed kõigile otsesuunas liiklevatele masinatele ning seejärel andma teed vasakpöörde sooritajatele ja ka ristmikut ületavatele autodele. Kui meie Eestis oleme parempöördel suht bossid ja teame, et eesõigus, siis siin peab alati enne kontrollima, et ega ei ole pööratavale teele teisi minejaid.

Seletasin asja parempoolse liikluse näitel aga vasakpoolse puhul siis peab vasakule pöörates veenduma, et keegi paremalt poolt (kas siis vastassuunast või teiselt poolt ristmikku) samuti samale teele keerata ei soovi.

Keeruline ja segane. Kuna teed on siin väga käänulised ning kitsad, olen hääletades kõikidelt juhtidelt küsinud, et kuidas siin õnnetustega sagedusega lood on. Üldiselt on avariide peamine põhjus alkoholijoobes liiklemine, mille vastu valitsus aktiivselt võidelda üritab. Teiseks põhjuseks ongi matkaautodega aeglaselt ringi kruiisivad ja vaateid nautivad turistid, kes tihti tekitavadki ristmikul segadusi sellesama liiklusreegli erinevuse tõttu. Kitsad mägised teed üksinda on ülimalt harva liiklusõnnetuste põhjuseks.

Et kui peaksite Uus-Meremaale liiklema tulema ja olete ristmikul segaduses, siis edasi kündma pole mõtet hakata. Kohalikud soovitavad seisma jääda ja kui teie manöövri aeg, eks siis tagumised juhid kerge signaaliga sellest ka märku annavad.


Kuna sai juba mainitud alkoholitarvitamist, siis tutvustaks teile ka üht huvitavat turismitoodet, mida müüb iga Queenstowni hostel - Pub Crawl. Ma selle atraktsiooniga ennast väga kurssi ei viinud, kuid minu arvates on see üks näide sellest, kui palju on loodud kõikvõimalikke turismiteenuseid noortele päkkpäkkeritele.
Pub Crawl maksab 25 dollarit ning selle raha maksnud inimesed moodustavad ühe peoseltskonna, kes lähevad kõik koos pubirallile. Õhtuses plaanis on nii 5-6 erinevat peokohta, mõnes neist on hinna sees tasuta kokteil ning paremad pub crawli paketid lubavad ka väikest õhtueinet minipitsa vms näol. Tasuta on hea seltskond, ühispiltide tegemine, tants, trall ja tagaajamine. Ja kõik see maksab kõigest 25 dollarit!

Ek on see hea võimalus üksi reisvatel peohingedel sõprade leidmiseks, kuid arvan, et uusi tutvusi leiab hostelites elades küll ja küll ning ägedate peopiltide ja paari joogi eest nii palju maksma ei peaks. Aga noh, see on kõigest minu arvamus :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar